Иван Френкев, бивш председател на КЗП Покрай скандалите около Сглобката (бюджет,

...
Иван Френкев, бивш председател на КЗП Покрай скандалите около Сглобката (бюджет,
Коментари Харесай

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали

Иван Френкев, някогашен ръководител на КЗП

 

Покрай свадите към " Сглобката " (бюджет, „ Пирогов “, военна помощ за Украйна…) една тематика остава настрана, а тя визира безусловно всеки един жител в България. Това е тематиката за потребителската отбрана.

Около КЗП ври и кипи! Проведеното съвещание на Подкомисия за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите, която преглежда и активността на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) беше повече от скандална. Стана ясно, че назначената в прорез със закона от президента Румен Радев и Гълъб Донев комисия е на ръба на оцеляването. За една година, КЗП от уважавана институция с добър престиж, затъна в кавги и корупция.

 

Членовете на управлението на КЗП не се понасят между тях. Пишат доноси един против различен, сезират всевъзможни институции, а ръководителят ръководи комисията еднолично, като бащиния. Ръководство не работи с министъра на стопанската система и не върви, когато го извикат на съвещание в Народното събрание, нито показват разбор на законодателството. За последната година има рекорден брой сигнали против КЗП в Инспектората на МИИ. Комисията аутсорсва съществени действия на външни адвокатски адвокатски фирми, с оправданието, че няма потенциал. Масово са наемани юристи за осъществяване на функционалности на комисията. Което е в цялостен прорез с досегашната процедура.

 

Същевременно близо 1/3 от състава на КЗП е сменен. Оправдават се с ниските хонорари, само че действително не направиха нищо в тази посока. Миналата година, преди да бъда нелегално освободен, с законно определеното управление представихме пред МИИ бюджет на КЗП с стимулирани оферти за увеличение на възнагражденията на чиновниците. Имахме поддръжка от министър Нинова, процедурата потегли. Настоящето управление трябваше да отбрани интереса на чиновниците си с цел да резервира и развива потенциала на КЗП по повод отбраната на потребителите. Вместо това, когато чиновниците излязоха на митинг с претенции към служебния министър председател Гълъб Донев, сегашното управление побърза да ги притисне да се приберат. Създава се усещането, че Комисията не работи в полза на потребителите и институциите, нито даже пази личните си чиновници, а се употребява за нечия бухалка. Примерите безусловно извират през последните седмици.

 

Избирателно са тествани единствено 25-30% от компаниите за бързи заеми, от които се възползват най-уязвимите консуматори. От шефа на " Билла България " разбрахме, че му е налаган административен тормоз, поради което отхвърли да се включи в самодейността на МИИ " Достъпно за вас ". Започната акция против компания вносител на протеинови барчета и търговците, които ги оферират се обрисува да бъде цялостно крушение, а вредите за бюджета на КЗП ще бъдат в стотици хиляди без да се считат възможните искания за пропуснати изгоди. Вместо да пазят правата на потребителите, ще би трябвало потребителите да заплащат за безобразията на нелегално назначеното от служебния кабинет управление.

 

Обръщам особено внимание, че е добре членовете на парламентарната подкомисия да се срещнат по-подробно с тази акция против протеиновите барчета и по какъв начин по този начин след сигнал на частно лице и на Неправителствени организации цялата комисия се задейства толкоз интензивно? Дали има нарушавания при взимането на пробите и като цяло има ли надхвърляне на пълномощия?

Комисията работи по 16 закона и 32 наредби, а това я прави най-важният орган, прилагащ законодателството за отбрана на потребителите в България и осъществяващ административен надзор върху целият вътрешен пазар. Основната цел на този надзор е да сътвори среда, където потребителите да се усещат спокойни и сигурни. От първостепенно значение за всеки един от нас е този орган да работи умерено, интензивно и качествено. След извършеното съвещание на подкомисията стана ясно, че откогато това управление е отпред на КЗП, това не се случва. Не единствено този състав би трябвало да бъде освободен, само че би трябвало да се потърси отговорност от президента Румен Радев и служебното му държавно управление. Те носят отговорност за назначенията си, тъй като предходната година, незаконосъобразно отназначиха постоянно определен състав на КЗП с влязал в действие 5 годишен мандат, с цел да назначат актуалните, които сринаха по невъобразим метод комисията. В медиите към този момент излезе информация, че назначението е станало без наложителното утвърждение на Правна дирекция на Министерски съвет, заради очевидното престъпление. Румен Радев, Гълъб Донев и Никола Стоянов са знаели за това, само че все пак са направили противозаконната промяна, което е закононарушение. Така действаше кохортата освен в КЗП, а на всички места в страната и за това отговорността за разбиването на институциите би трябвало да бъде носена от президента и служебните му министри. Премиерът акад. Николай Денков и министър Богдан Богданов би трябвало да създадат избор: да изпълнят закона, да възстановят справедливостта и да поправят злините на Румен Радев или да си затворят очите, да неглижират за следващ път потребителите и да влязат в безпринципни сделки.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР